Betere catering en voedselveiligheid aan boord met de IFS Coach

International Food Services is een internationaal maritiem cateringbedrijf met een enorme passie voor voedsel, mensen en data. Ze bieden verschillende cateringdiensten aan koopvaardij- en offshore schepen. Hiervoor werken ze met een netwerk van scheepsleveranciers in vrijwel alle havens wereldwijd. Naast de levering van proviand, organiseren ze ook scheepskoksopleidingen in de Filipijnen, België en binnenkort Angola. Voor het theoretische gedeelte van deze opleiding maken ze gebruik van de IFS Coach. Lees hier het interview met Rodrigo Gelle, Marketing & Communications Coordinator om meer te weten te komen over hun IFS Coach.

IFS | UQalify

De keuze voor de tool

Voor de pandemie leidde het bedrijf hun cursisten op tot koks in een 10-daags fysieke training in een van hun opleidingscentra. De helft van deze Chief Cooks Course was bestemd voor theorielessen (voedselveiligheid, veiligheid aan boord van een schip, opmaken van budgetten,…), de andere helft voor praktijk kooklessen. 

Tijdens de pandemie zag men onmiddellijk de impact van het tekort aan scheepskoksopleidingen: de koks maakten meer fouten tijdens het bestellen van proviand, de kosten stegen, ze hadden minder controle over de kwaliteit van hun service, maar vooral: er kwamen meer klachten binnen van klanten. Een goed opgeleide kok beheert zijn budget beter, zorgt voor minder voedselafval, maakt betere menu’s, blijft langer bij het bedrijf, noem maar op. Het bedrijf heeft er dus alle baat bij dat hun mensen goed opgeleid en ondersteund worden.

We moesten dus dringend moderniseren, maar we wilden uiteraard dat onze opleidingen dezelfde kwalitatieve standaard bleven behouden. Dankzij de IFS Coach zijn we in staat geweest om onze Chief Cook’s Course van een 10-daags fysieke training te herleiden naar een 5-daagse fysieke training (enkel de praktijk kooklessen). Dit maakte onze werking veel efficiënter. Zo was er uiteraard een positieve impact op het voorziene budget, maar ook op de hoeveelheid trainingen die we konden aanbieden, op de snelheid waarmee onze cursisten de training konden volgen en op de inhoud van de trainingen.

Rodrigo Gelle

De absolute favoriet

De IFS coach heeft een heel aantal voordelen:

  1. Meer mensen opleiden.

  2. De zeevaarders hebben de leerstof beter onder de knie.

  3. De zeevaarders kunnen het op hun eigen tempo doen.

  4. De zeevaarders hebben alle informatie letterlijk in hun broekzak zitten.

  5. De Wall verlaagt de drempel om met elkaar te communiceren. Hierdoor kunnen bepaalde issues sneller opgelost worden of kan er feedback gevraagd worden.

  6. Bijkomende kleinere bijscholingen kunnen vlot aangeboden worden. Hierdoor krijgen de koks blijvende ondersteuning vanop afstand.
IFS | UQalify

Opleiden is het hart van ons bedrijf. Daarom dat we altijd op zoek zijn naar manieren om onze manier van werken te verbeteren. Zowel onze CEO, HR, het volledige managementteam als de trainers werden vanaf het begin nauw bij het project betrokken. Het was voor ons heel belangrijk dat iedereen mee was in het verhaal. De ervaring en expertise van onze CEO was ook cruciaal in dit project: hij was zelf zeeman, bouwde de opleiding en gaf zelf trainingen aan de zeevaarders.

Rodrigo Gelle

Methodologie

De cursisten krijgen steeds 3 weken voor hun kooklessen beginnen toegang tot de IFS Coach via een welkomstmail. Ze gebruiken hun eigen smartphone om de cursussen te volgen. Na het afronden van de cursussen mogen ze het proefexamen starten, als ze hier op slagen mogen ze naar een van onze opleidingscentra komen. Hier volgen ze de kooklessen en leggen ze een officieel eindexamen af (in de IFS coach). Ze krijgen een certificaat van de theorie, de praktijk en hun skills/attitude. De volledige opleiding in de IFS Coach is erkend door FOD Mobiliteit en Vervoer. De trainingen zijn gecreëerd in functie van de ervaring van de zeevaarders zelf: het moest offline beschikbaar zijn, het moest intuïtief, gebruikersvriendelijk, gemakkelijk te begrijpen en te vertalen zijn. 

Door simpel maritiem taalgebruik te hanteren, veel illustraties te tonen, verschillende leermethodes toe te passen en regelmatig te testen voelden de cursisten ook effectief dat alles op hun maat was gemaakt.

Learning & Development Awards

Stimulearning organiseerde 16 maart 2023 hun 12e editie van hun Learning & Development Awards. International Food Services was 1 van de 8 winnaars van een L&D Award, maar won bovendien ook de Juryprijs! Een prachtige erkenning van hun harde werk en passie.

Hoor je het Rodrigo graag zelf eens vertellen? Bekijk dan de video hieronder. 👇

Rodrigo Gelle presenteert de IFS Coach

Meer weten?

More stories

De big bang van het leren met Chloé Academy

De big bang van het leren met Chloé Academy

Het Franse modehuis Chloé werd in 1952 opgericht en behoort tot de prestigieuze Richemont Group, die gespecialiseerd is in luxegoederen. Chloé koos voor Teach on Mars om haar trainingssysteem in handen te geven van het winkelpersoneel. Lees het interview met Jules...

Zeer aantrekkelijke en gamified trainingsmiddelen

Zeer aantrekkelijke en gamified trainingsmiddelen

Er is geen sector op aarde die niet wordt opgeschud door digitale transformatie. Medewerkers van alle generaties en culturen helpen om nieuwe vaardigheden te verwerven, nieuwe tools te gebruiken en in het reine te komen met de nieuwe digitale realiteit van hun beroep...