Phosforea | UQ

Cybersecurity: een nieuwe manier om erover te praten met Phosforea!

Phosforea is het opleidingscentrum voor cybersecurity van de Scassi-groep. Deze opleidingsorganisatie creëerde in 2019 de allereerste mobiele cybersecurity-app om werknemers op te leiden en van hen de beste verdedigers van hun bedrijf te maken. Lees hier het interview met Laëtitia Maynard, Operations Director.

Waarom koos je Teach on Mars voor je digital learning programma?

In 2018 begon Phosforea na te denken over hoe het zijn cybersecurityopleidingen doeltreffender kon maken, omdat dit een domein is waar echte betrokkenheid van de werknemers van vitaal belang is. Het concept van mobiel leren kwam naar voren als een van de belangrijkste manieren om het trainingsaanbod te verbeteren. Deze opleidingsmethode maakt deel uit van een ruimere mix, bestaande uit zowel e-learning en face-to-face modules als communicatiecomponenten (beeldschermen, enz.), waardoor een diversificatie van de gebruikte sensibilisatiekanalen mogelijk wordt.

Voor ons is mobiel leren van strategisch belang. We willen anticiperen op de markttendens, waarbij de adoptie van het mobiele formaat nog in een relatief vroeg stadium verkeert.

Laëtitia Maynard, Operations Director

Het team was op zoek naar een leverancier die de infrastructuur kon ontwikkelen (een app voor mobiel leren), maar wilde graag de controle houden over de content aangezien dat een groot element is van onze toegevoegde waarde. “We hadden ook een Franse partner nodig of een partner die gegevens host in Frankrijk om onze klanten gerust te stellen, voornamelijk grote industriële, verzekerings-, bank- en gezondheidszorgbedrijven,” voegt Laëtitia toe.

De Phosforea-applicatie richt zich voornamelijk op chief information security officers (of CISO’s) in grote KMO’s en CAC 40-bedrijven die hun werknemers moeten opleiden over de dreigingen van cybermalware.

Het doel is om bedrijven in staat te stellen hun menselijk kapitaal te benutten en zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen waar digitale risico’s aanwezig zijn. Het mobiele medium is een geweldige manier om cybersecurity populair te maken, want mensen ervaren het als een-ver-van-hun-bed-show en zien het als een probleem voor technici. Maar elke werknemer in een bedrijf is een schakel in de beveiligingsketen. Als een werknemer verkeerd reageert op een bedreiging, kan dat ernstige gevolgen hebben. Het is dus cruciaal voor bedrijven.

Laëtitia Maynard

Hoe verliep de implementatie? Welke feedback kreeg je van gebruikers?

Phosforea is de eerste speler op de markt die een educatieve app over cybersecurity aanbiedt. Het project werd eind 2018 gelanceerd en de uitrol startte in het voorjaar van 2019. “Teach on Mars stelde ons in staat om snel te werken, een kortere time-to-market te realiseren en daardoor de concurrentie voor te blijven. De snelheid van onze uitrol betekende dat we nu een marktleiderspositie hebben verworven op het gebied van cybersecuritytrainingen. We hebben heel hard gewerkt aan het creëren van content. Het Teach on Mars-team waarschuwde ons dat het veel educatieve engineering zou vergen om content te ontwikkelen die specifiek geschikt is voor een mobiel leerformaat, en niet om simpelweg onze bestaande e-learning content om te zetten. We voelden ons echt goed ondersteund op dat vlak,” zegt Laëtitia.

Phosforea biedt momenteel een twaalftal thema’s, verdeeld in twee bewustwordingsniveaus. De eerste 5 modules bevatten elk 3 tot 4 activiteiten met een totale duur van 5 minuten en zijn gewijd aan het verkennen en begrijpen van best practices op het gebied van cybersecurity (het verkennen van cyberspace, het gebruik van berichtensystemen, het transporteren van gegevens, het gebruik van roaming en veilig surfen). Een tweede reeks van 5 modules zal in 2020 worden ingezet.

Wat was het spannendste aspect tijdens de realisatie van het project?

De lancering van de app verliep zeer snel, met minder dan 4 maanden tussen het plaatsen van de bestelling en de implementatie eind april 2019. Het Phosforea-team waardeerde vooral de gebruiksvriendelijkheid van de tool, de functies van het dashboard, de eenvoudige mogelijkheid om content in een nieuwe taal te integreren en de versiebeheerprestaties.

Het projectmanagement en de ondersteuning van de Teach on Mars-teams waren beide goed doordacht. De methodologie en de tracking tool werkten uitstekend en zorgden voor echte efficiëntie. Dit resulteerde in een snelle implementatie en uitvoering, met echte convergentie in termen van tempo en doorlooptijden tussen onze twee organisaties. Beide teams waren reactief en flexibel, wat zorgde voor een uitstekende wendbaarheid“, aldus Laëtitia Maynard.

Wat zijn de volgende stappen voor je project?

Hoewel Laëtitia haar project nog in de opstartfase beschouwt, heeft ze geen gebrek aan ambitieuze ideeën voor 2020. Deze omvatten:

  • versnelde lanceringen bij nieuwe industriële klanten
  • wereldwijde uitrol voortzetten (een van onze klanten is bezig met de lancering van de applicatie in China)
  • meer content ontwikkelen over onderwerpen op het gebied van cybersecurity (datalokalisatie, clean desk, wachtwoorden, social engineering en werkplekbeheer zijn slechts enkele van de nieuwe onderwerpen die in de pipeline zitten)

om er uiteindelijk voor te zorgen dat het bedrijf een toonaangevende aanbieder van cybersecuritytrainingen blijft!

Welk advies zou je geven aan een projectmanager die aan een programma begint?

Laëtitia’s advies voor een succesvol mobile learning project:

  1. Zorg ervoor dat het team een projectmanager heeft die zich specifiek bezighoudt met het project en die de learning engineers en grafisch ontwerpers coördineert.
  2. Houd rekening met:
    • eventuele obstakels voor het mobiele format, zodat je het digitale kanaal kan promoten als een effectief trainingskanaal
    • Educatieve technieken en vormgeving van boodschappen voor een doelgroep die mobiel gaat leren.
  3. Betrek je eindgebruikers vanaf het begin bij het project: “We hebben onze doelgroep betrokken bij het projectontwerp en hebben een bètatest gedaan met bepaalde klanten.
  4. Zet een communicatiecampagne op om de applicatie te promoten en klanten op te leiden.

Beschrijf je project in drie kernwoorden

Volgens Laëtitia is de app:

  • Eenvoudig
  • Intuïtief
  • Aantrekkelijk

De aanpak is innovatief en effectief, met gamified en leuke content,” legt Paco Cervantes, projectmanager bij Phosforea, uit. Gamification is een van de succesfactoren bij het bevorderen van de betrokkenheid van gebruikers en stelt gebruikers in staat om op de juiste manier te reageren wanneer ze worden geconfronteerd met cyberaanvallen of -bedreigingen.

Bekijk de video van Laëtitia Maynard en Paco Cervantes waarin ze de details van hun mobiele app uitleggen.

Oorspronkelijk artikel van Teach on Mars

Meer weten?

More stories

Betere catering en voedselveiligheid aan boord met de IFS Coach

Betere catering en voedselveiligheid aan boord met de IFS Coach

International Food Services is een internationaal maritiem cateringbedrijf met een enorme passie voor voedsel, mensen en data. Ze bieden verschillende cateringdiensten aan koopvaardij- en offshore schepen. Hiervoor werken ze met een netwerk van scheepsleveranciers in...

De big bang van het leren met Chloé Academy

De big bang van het leren met Chloé Academy

Het Franse modehuis Chloé werd in 1952 opgericht en behoort tot de prestigieuze Richemont Group, die gespecialiseerd is in luxegoederen. Chloé koos voor Teach on Mars om haar trainingssysteem in handen te geven van het winkelpersoneel. Lees het interview met Jules...

Ontwikkel de vaardigheden van je teams

Ontwikkel de vaardigheden van je teams

Trek de beste mensen aan, betrek ze bij een voortdurende benadering ter verbetering van hun vaardigheden, ontwikkel het potentieel van je teams en managers, gebruik coaching om knowhow te verspreiden en de operationele prestaties van werknemers te verbeteren, terwijl...