Levenslang leren is een mindset die elke werknemer vandaag de dag dient toe te passen om succesvol te zijn en – vooral – te blijven. Voortdurend je kennis, vaardigheden en competenties vergroten is in onze huidige maatschappij de sleutel tot succes.

Het opbouwen van een personeelsbestand met een hoog LQ (“Learnability Quotient”) is van cruciaal belang voor future proof bedrijven. Om ervoor te zorgen dat medewerkers over de vereiste vaardigheden en talenten beschikken, moeten bedrijven een cultuur van levenslang leren creëren, waarin ze aangemoedigd en geïnspireerd worden om nieuwe vaardigheden te blijven opdoen. De volgende zeven tips kunnen je helpen om deze mindset toe te passen:

  1. Focus op groei
  2. Word expert in verschillende disciplines
  3. Verlaat je comfort zone
  4. Doe wat je graag doet
  5. Blijf vitaal
  6. Creëer je eigen personal branding
  7. Word CEO van je eigen carrière

1. Focus op groei

Leren begint en eindigt met het individu. Studies tonen aan dat intelligentie kan worden ontwikkeld en dat er geen beperkingen zijn voor wat we tijdens ons leven kunnen leren. Het brein is als een spier die sterker wordt bij gebruik. Leren stimuleert bovendien de neuronen in de hersenen om nieuwe verbindingen te maken.

In de afgelopen 30 jaar heeft Carol Dweck, psycholoog aan de Stanford University, intensief leerlingen bestudeerd. Ze stelde hierbij vast dat mensen over het algemeen in één van de twee categorieën vallen als het om de perceptie van leervermogen gaat: een fixed mindset (statische mindset) of een growth mindset (groei mindset).

Mensen met een fixed mindset geloven dat hun leerpotentieel vooraf bepaald wordt door hun genen, hun sociaaleconomische achtergrond of de kansen die ze krijgen. Degenen met een growth mindset zijn er echter van overtuigd dat hun ware potentieel onbekend is omdat het onmogelijk is om te voorzien wat er zou kunnen gebeuren als gevolg van passie, inspanning en oefening. Ze waarderen uitdagingen omdat ze deze zien als kansen voor persoonlijke groei.

2. Word expert in verschillende disciplines

Waar werknemers traditioneel een grondige expertise in één discipline ontwikkelden, word je nu geacht om een multidisciplinair expert te worden. Elke nieuwe vaardigheid opent een deur naar een nieuwe rol. Multi-inzetbaar zijn en snel kunnen schakelen tussen de verschillende rollen, wordt de nieuwe manier van werken. 

3. Verlaat je comfort zone

Onderzoek suggereert dat leren voornamelijk plaatsvindt wanneer mensen zich buiten hun comfort zone bevinden. Aangezien levenslang leren gepaard gaat met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het vervullen van verschillende professionele rollen, zal je jezelf meerdere keren moeten herschrijven.

Werk vanuit je eigen intrinsieke talenten en motivatie als leidraad voor dit proces. Iets leren wat niet bij je past, zal erg veel inzet vragen en weinig energie teruggeven. L&D-professionals of coaches kunnen je begeleiden naar de vaardigheden die het beste bij je passen.

4. Doe wat je graag doet

In Japan betekent de term ikigai ‘reden om te zijn’ en omvat deze alle elementen van het leven (je missie, je passie, je beroep en je roeping). Idealiter vind je een balans tussen de dingen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald wordt en wat de wereld nodig heeft.

5. Blijf vitaal

Ook vitaliteit speelt een rol bij je levenslange inzetbaarheid. Deze doelstelling vereist dat mensen gezondheid en welzijn tot prioriteit maken: aandacht schenken aan lichaamsbeweging, voeding, slaap en ontspanning en bovendien goede, duurzame gewoonten ontwikkelen. De meeste bedrijven zetten hier reeds op in met acties zoals gezonde ontbijten, gezamenlijke sportactiviteiten en (elektrische) fietsen.

6. Creëer je eigen personal branding

“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid”, zegt men wel eens. Neem dan ook de tijd om jezelf te leren kennen: wat zijn jouw talenten en motivatie? Wat maakt jou oprecht gelukkig? Bouw hier jouw eigen personal brand rond en zet jezelf als een sterk merk in de markt.

7. Word CEO van je eigen carrière

Career ownership is key! Neem zelf de regie over je eigen loopbaan en ontwikkeling. Dit klinkt erg logisch, maar is toch geen voor de hand liggende opdracht. De tips die we hierboven beschreven, geven jou alvast een leidraad. Focus op groei en ontwikkeling en zoek voldoende uitdagingen waarbij je ook eens uit je comfort zone stapt. Doe waar je oprecht voldoening en geluk uit haalt, en denk voldoende aan je welzijn – zowel psychisch als fysisch. Leer jezelf kennen en maak zo de vertaalslag naar jouw eigen personal branding!