Vinci Energies - Case Teach on Mars

De werknemers van VINCI Energies aanmoedigen om te leren met “Click & Learn!”

De competenties van werknemers versterken

Verbinding, prestaties, energie-efficiëntie en gegevens: in een voortdurend veranderende wereld versnelt VINCI Energies de uitrol van nieuwe technologieën om haar klanten te ondersteunen bij hun digitale transformatie en energietransitieprocessen. Om de huidige en toekomstige uitdagingen in verband met technologische en organisatorische veranderingen aan te gaan, moeten bedrijven vooruitdenken en wendbare modellen aannemen.

De slogan van VINCI Energies, “Powered by your energy”, is bijzonder toepasselijk als het gaat om leren: de betrokkenheid van de werknemers van het bedrijf heeft een nieuw hoogtepunt bereikt dankzij een innovatief HR-beleid en in het bijzonder de mobiele leerapp “Click & Learn!”.

De digitalisering van opleidingen werd geïnitieerd door het Directiecomité van VINCI Energies om een dubbele uitdaging aan te gaan: medewerkers ondersteunen bij het aanpassen aan een nieuwe digitale cultuur en de leerervaring verbeteren in een context van snelle externe groei.

Een nieuwe digitale leervorm voor de Groep

Het doel van de VINCI Energies Academy is het overbrengen van de skills, de cultuur en het DNA die eigen zijn aan de Groep. Het verzorgt ongeveer 15% van de opleidingen die elk jaar worden aangeboden in de Groep, door middel van face-to-face of e-learning, en in een grote diversiteit van vakgebieden die alle expertisegebieden en functiebeschrijvingen omvatten. Leren vindt ook plaats via interne instituten die ondersteund worden door de merken van VINCI Energies die commerciële opleidingen aanbieden rond hun hoofdactiviteit. Tegelijkertijd wordt een programma voor de oprichting van academies over de hele wereld uitgerold om de cultuur van VINCI Energies te helpen verspreiden.

Het gecreëerde mobiele leersysteem is bedoeld om het digitale leeraanbod binnen de Groep te diversifiëren. “We willen een nieuwe snaar toevoegen aan de leerboog van VINCI Energies door de beschikbare opleidingsvormen uit te breiden”, legt Alexandra Pansier uit, EdTech Solutions Manager in de VINCI Energies Academy. Dit systeem richt zich op alle medewerkers van de 1800 bedrijven die samen VINCI Energies vormen. Aangezien de app gekoppeld is aan het personeelsdossier, hebben alle medewerkers met een zakelijk e-mailadres toegang tot “Click&Learn!”.

De “Click&Learn!” oplossing

Het mobiele trainingssysteem, waarop de “Click&Learn!”-app is gebaseerd, maakt deel uit van een blended learning-aanpak. Het combineert synchrone en asynchrone leermogelijkheden om de efficiëntie te verbeteren. “Het doel is om leren te verspreiden met behulp van digitale technologieën, met synchrone trainingsmogelijkheden en natuurlijk de introductie van digitale formaten met e-learning van het SCORM-type, evenals mobile learning. Om dit te doen, heb je samenwerkingstools nodig. Verschillende digitale modaliteiten kunnen fungeren als meerdere snaren om toe te voegen aan het klassikale medium,” vervolgt Alexandra.

Een deel van de beschikbare content in de app is intern ontwikkeld door de Academy. Hieronder vallen bijvoorbeeld onboardingcursussen voor nieuwe medewerkers en het “Quartz Découverte” managementsysteem, dat in verschillende talen beschikbaar is. Andere cursussen zijn rechtstreeks ontworpen door lokale entiteiten in specifieke landen, zoals Brazilië en België, die zeer actief zijn in de lokale productie van content.

De “Click & Learn!” -oplossing kan op elk apparaat worden gebruikt: smartphones en tablets met iOS en Android, maar ook pc’s met de webapp. De flexibiliteit vermindert mogelijke wettelijke beperkingen in bepaalde landen, die de uitrol van de tool hadden kunnen belemmeren. Het multi-channel formaat zal de adoptie verbeteren,” zegt Alexandra. “Mobile learning werkt heel goed met korte trainingscapsules. De Toolbox kan op elk gewenst moment worden gebruikt om belangrijke concepten te controleren en te herzien, bijvoorbeeld voor de volgende klantbijeenkomst van een medewerker,” legt ze uit.

Resultaten dat voor zichzelf spreken

De “leuke en entertainende” app inspireert learners in 90 landen:

 • 15 opleidingen beschikbaar, waarvan er twee verplicht zijn voor medewerkers van VINCI Energies
 • Gemiddeld 121 minuten training per cursist sinds de lancering
 • 68% voltooiing van de opleiding en 94% retentie van de cursisten, die zeggen dat ze zeer geïnteresseerd zijn in de inhoud
 • Een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat een opleiding volgt via mobile learning in vergelijking met de face-to-face versie (bijv.: +33% voor “Quartz Découverte”)
 • Optimalisatie van de opleidingskosten, inclusief een verbetering van de verhouding “kosten / leervoordelen” voor learners, doordat ze niet de hele dag aanwezig hoeven te zijn en geen reiskosten hoeven te maken

Het antwoord op een businessuitdaging

 • De “Click & Learn!” app kan worden gebruikt om de “culturele transformatie” te vergemakkelijken die hand in hand gaat met de verbetering van de leerervaring, en het belichaamt ook het concept van “just in time” door de juiste informatie op het juiste moment aan te bieden. “Werknemers hebben nu trainingsmogelijkheden op zak. Ze weten waar ze de informatie kunnen vinden wanneer ze die nodig hebben,” legt Alexandra uit.
 • De Teach on Mars-oplossing is perfect geschikt voor groepen met internationale activiteiten en een gedecentraliseerde organisatie. Dankzij de flexibiliteit kan zowel de Group Academy een trainingsstrategie en tools aanbieden aan individuele landen, terwijl lokale entiteiten de systemen onafhankelijk kunnen inzetten binnen hun werkgebied. “De oplossing biedt een geweldig antwoord op een echte zakelijke uitdaging als het gaat om snelle externe groei en de behoefte aan een snelle onboarding van nieuwe medewerkers. De implementatie is eenvoudig en onmiddellijk, zelfs aan de andere kant van de wereld. Eenvoudig taalbeheer is zeer praktisch voor bedrijven die internationaal actief zijn.”
 • De “Click & Learn!” app helpt om een modern groepsimago over te brengen aan werknemers van recent overgenomen bedrijven. “Dit bevordert de employer branding en creëert een gevoel van trots omdat we het conventionele beeld dat onze werknemers van training kunnen hebben updaten.”

Drie belangrijke succesfactoren

 • Een gebruiksvriendelijke backoffice, snelle beschikbaarheid van content en toegankelijkheid voor alle medewerkers hebben de onboarding en adoptie van de tool vergemakkelijkt. België en Brazilië hebben bijvoorbeeld onmiddellijk het potentieel ervan ingezien.”
 • Voor een succesvolle uitrol in elk land is het essentieel dat ambassadeurs de applicatie promoten – of dat nu de lokale academie is of een lokale HR-contactpersoon. Ondersteuning voor individuele landen is daarom van fundamenteel belang.
 • De trainingen worden ontwikkeld door internationale werkgroepen, wat de lokale adoptie vergemakkelijkt.

Artikel gepubliceerd in Digital Learning Book 2019 door IL&DI.

Oorspronkelijk artikel van Teach on Mars

Meer weten?

More stories

Cybersecurity: een nieuwe manier om erover te praten met Phosforea!

Cybersecurity: een nieuwe manier om erover te praten met Phosforea!

Phosforea is het opleidingscentrum voor cybersecurity van de Scassi-groep. Deze opleidingsorganisatie creëerde in 2019 de allereerste mobiele cybersecurity-app om werknemers op te leiden en van hen de beste verdedigers van hun bedrijf te maken. Lees hier het interview...

Betere catering en voedselveiligheid aan boord met de IFS Coach

Betere catering en voedselveiligheid aan boord met de IFS Coach

International Food Services is een internationaal maritiem cateringbedrijf met een enorme passie voor voedsel, mensen en data. Ze bieden verschillende cateringdiensten aan koopvaardij- en offshore schepen. Hiervoor werken ze met een netwerk van scheepsleveranciers in...

De big bang van het leren met Chloé Academy

De big bang van het leren met Chloé Academy

Het Franse modehuis Chloé werd in 1952 opgericht en behoort tot de prestigieuze Richemont Group, die gespecialiseerd is in luxegoederen. Chloé koos voor Teach on Mars om haar trainingssysteem in handen te geven van het winkelpersoneel. Lees het interview met Jules...