Gamificatie kan dienen als een verbazingwekkend tool voor het leren. Teach on Mars is hiervan overtuigd en houdt dit in gedachten bij het ontwerpen van nieuwe activiteiten. Met Guess What stellen we onze auteurs in staat om een gegamificeerde ervaring op meerdere niveaus te creëren.

Het algemene concept van Guess What is heel eenvoudig: elke vraag heeft één of vier afbeeldingen en leerders typen hun antwoorden met behulp van hun toetsenbord. Het spel moet gemakkelijk te begrijpen zijn en voldoende plezierig om meerdere keren te worden gespeeld. Maar hier houdt het niet op! De Guess What game heeft nieuwe mechanismen die klaar staan om ontdekt te worden. Op basis van de optie die je kiest, bepaal je de contouren van je pedagogische activiteit en bied je je leerders een gloednieuwe spelervaring.

Nieuwe mogelijkheden om te ontdekken

De eerste speloptie is om tussen 1 en 4 afbeeldingen te kiezen om aan je vraag toe te voegen. Afhankelijk van de keuze die je maakt, heb je een eenvoudige visuele quiz of een complexer deductiespel.

Hier is een lijst met keuzemogelijkheden:

Guess What | UQalify
  • 1 afbeelding: een “klassieke” afbeeldingenquiz. Een game vergelijkbaar met de Quiz Game, waarbij de leerders hun antwoord moeten raden en typen, in plaats van te kiezen uit een vooraf opgestelde lijst.
  • 4 afbeeldingen: een deductiespel. Een spel dat doet denken aan de 4 Pics, 1 Word app. Je toont 4 ingrediënten en de leerlingen moeten de geur raden. Je toont 4 producten en de leerders moeten het jaar van lancering intikken.
  • Een mix van vragen: het ultieme raadspel. Als inleidende activiteit of eindquiz biedt deze configuratie nog meer mogelijkheden.

Nog nieuwigheden

De andere belangrijke nieuwigheid van Guess What zijn de vooraf gedefinieerde spelniveaus. Aan het begin van de activiteit, en volgens de instellingen die de auteur selecteert, kunnen de leerlingen hun spel onmiddellijk beginnen of kiezen uit twee of drie verschillende spelniveaus.

Elke moeilijkheidsgraad heeft zijn eigen spelmechanisme:

  • Het “Gemakkelijk”-niveau geeft de leerlingen het aantal letters in het antwoord en de eerste letter van elk woord. Denk eraan dat het aantal punten dat de leerlingen kunnen verdienen beperkt is.
  • Het “Gevorderd”-niveau geeft ook het aantal letters in het antwoord. Het tussenniveau stelt geen beperkingen aan het aantal te behalen punten.
  • Het “Expert”-niveau gaat verder: de leerders hebben geen aanwijzingen om het antwoord te raden en moeten hun geluk beproeven door hun antwoord te typen met hun toetsenbord. In ruil daarvoor is het aantal verdiende punten hoger dan bij de andere niveaus.
Guess What | UQalify
Guess What | UQalify

Je kan kiezen of je meerdere niveaus in je Guess What activiteit voorziet of niet. Individuele vragen worden niet gekoppeld aan een enkel spelniveau, het niveau wordt geactiveerd voor alle vragen in je activiteit. Je kan beslissen om slechts één van de drie niveaus te kiezen en van het spel een eenvoudige en doeltreffende pedagogische activiteit maken. Of je kan de inzet voor “Achiever”-profielen verhogen, door hen verschillende moeilijkheidsniveaus te laten uitproberen of door hen uit te dagen meer punten te verdienen als ze het “Expert”-niveau halen.

Spelvormen die passen bij jouw pedagogische doelstellingen

Een van de eerste vragen die mensen ons stellen bij het ontwerpen van een nieuwe game is: “Krijg je de juiste antwoorden?“. Met Guess What wilden we onze auteurs in staat stellen zich meer begeleid te voelen bij het configureren van hun game. Daarom biedt Guess What twee verschillende spelvarianten: “Tegen de klok” voor competitief en gamified spel en “Retentie” modus, voor meer ontspannen ervaringen, gericht op het leren en onthouden van concepten.

Wat houdt de keuze van de spelvariant in?

  • ” In de “Tegen de klok”-modus wordt een tijdproefspel gespeeld (zoals een Quiz Game of Scramble Game). De juiste antwoorden zijn toegankelijk aan het einde van de activiteit, zodat je ze nog eens kan nalezen en van je fouten kan leren.
  • In de “Retentie”-modus is het spel niet getimed en zijn de juiste antwoorden toegankelijk na elke vraag. Leerders kunnen hun antwoorden zien terwijl ze bezig zijn en krijgen uitleg bij elke stap om het leren en memoriseren te vergemakkelijken.
Against The Clock | UQalify
Retention | UQalify

Guess What…

Zoals je ziet is Guess What een metamorfe activiteit met vele mogelijkheden die (naar wij hopen) zeker je honger naar edutainment zal stillen. We kunnen niet wachten tot je het uitprobeert en dat het de inhoud van je cursussen en trajecten verrijkt dankzij de vele mogelijkheden die het biedt:

  • Keuze van het aantal afbeeldingen per vraag
  • Keuze uit één of meerdere moeilijkheidsgraden
  • Keuze van de spelvariant: tegen de klok of retentie

Guess What … Het nieuwe spel is nu beschikbaar in ons Mission Center! Als je vragen hebt over hoe je het het beste kan inzetten voor je content, of benieuwd bent wat onze UQ coach voor jouw organisatie kan betekenen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Oorspronkelijk artikel van Teach on Mars