Op 4 oktober 2018 organiseerde HRMagazine het seminarie No Stress. Zoals de naam al verklapt, stond het volledig in het teken van stress, burn-out en welzijn op het werk. Het beloofde een interessante dag te worden met inspirerende keynote speakers. Zo luisterden we naar Eva Daeleman, Ann De Bisschop, Gert Verlinden en Sara De Hauw, die elk op hun eigen manier bezig zijn met welzijn op de werkvloer.

VERMOEIDHEID, STRESS EN BURNOUT
Zowel Ann De Bisschop als Eva Daeleman kunnen vanuit persoonlijke expertise meepraten over stress en burn-out. Ann De Bisschop werkte als Commercieel Directeur Radio bij Medialaan toen ze door haar leidinggevenden gevraagd werd om Algemeen Directeur Radio te worden. Een geweldige promotie, waar ze dan ook volmondig “ja” op antwoordde. Haar lichaam dacht hier anders over. Na maandenlang een slechte nachtrust en veel rug- en nekklachten kreeg ze een zware hyperventilatie-aanval. Haar dokter raadde haar aan om een aantal maanden thuis te blijven. Dit was voor Ann een keerpunt in haar carrière: ze besloot om haar toenmalige functie als Directeur van de radiodienst op te geven en zich volledig toe te leggen op het welzijn van alle werknemers bij Medialaan. Als Wellbeing Director zet ze zich in om élke medewerker zich goed te laten voelen in zijn eigen vel én op de werkvloer.
“In de war for talent is een welzijnsbeleid een absolute must. De nieuwe generatie kijkt minder naar het hoogste loon of de duurste bedrijfswagen. Zij hechten meer belang aan leermogelijkheden, een goede work-life balance en toekomstperspectieven.”
– Ann De Bisschop, Wellbeing Director bij Medialaan
Ook Eva Daeleman ging vroeger als een sneltrein door het leven. Ze combineerde haar studies met een mediacarrière bij de VRT. Om 4u ‘s ochtends opstaan om samen met Peter Van De Veire de MNM Ochtendshow te presenteren en in de namiddag op de schoolbanken zitten, Eva hield het enkele jaren vol en naar de buitenwereld toe was ze unstoppable.
De fysieke uitputting die deze levensstijl met zich meebracht besloot ze maar gewoon te negeren. Vermoeidheid, dat is iets voor zeurende en klagende mensen, toch? In 2015 besloot haar lichaam dat het genoeg was geweest: er is een limiet en die had ze overschreden. Bij de dokter viel toen de gevreesde diagnose: burn–out. Na een periode er even tussenuit te zijn geweest om te herstellen, is Eva weer helemaal de oude! Ze maakt opnieuw radio, schrijft boeken, heeft een yogastudio opgericht en is motivational speaker & life coach. Ze kiest bewust voor een trager leven en wil graag meer welzijn in bedrijven introduceren. Als bewustzijnscoach geeft ze workshops en seminaries rond welzijn op het werk: een thema dat steeds meer onder de aandacht komt…
De cijfers liegen er dan ook niet om: 1 op de 10 werknemers kampt met een burn-out en 1 op de 4 geeft aan spanningsklachten te hebben. Naast absenteïsme, vormt ook presenteïsme een probleem. In deze gevallen zijn werknemers wel fysiek aanwezig, maar zitten ze mentaal op een andere plek. Dit heeft zowel direct als indirect een nefast effect op de andere werknemers en de algemene productiviteit. Gelukkig groeit het bewustzijn bij bedrijven en investeren ze steeds meer in corporate wellbeing.

CORPORATE WELLBEING
Een cultuur van dialoog
Fluvius, onstaan na de fusie van Eandis en Infrax, levert dagelijks energie aan gezinnen en bedrijven over heel Vlaanderen. Dat energie bij hen centraal staat, ziet men ook gereflecteerd in hun welzijnsbeleid. Ze zetten voornamelijk in op energieke medewerkers. Geluk volgt hier dan wel uit voort, zo zegt Gert Verlinden, Diensthoofd Corporate Wellbeing & Engagement ad-interim. Ook bij hen is de stressgerelateerde problematiek niet onbekend en zien ze dat de absenteïsme– en burn-outcijfers stijgen. Om dit te vermijden is het volgens Gert belangrijk om een cultuur van dialoog te creëren. Dit kan in de eerste plaats door een duidelijke bedrijfsstrategie, een solide HR departement dat deze strategie ook vertaalt naar de werkvloer, een goed talentbeleid en een eerlijk reward management. Daarnaast wordt er binnen Fluvius ook veel aandacht besteed aan interne loopbaanbegeleiding en people management.
Een welzijnsbeleid
Ann De Bisschop haalt aan dat veel bedrijven een welzijnsbeleid als een kost beschouwen, terwijl ze het eigenlijk als een investering moeten zien. Gemotiveerde werknemers voelen zich beter op hun werk en presteren dan ook beter. Vertaald in concrete cijfers wil dit het volgende zeggen: 20% meer productiviteit, 12% meer tevreden klanten en 6% meer winst.
Daarnaast is een concreet welzijnsbeleid ook in de war for talent een absolute must. De nieuwe generatie kijkt niet langer naar het hoogste loon of de duurste bedrijfswagen. Een stabiele work-life balance, leermogelijkheden, toekomstperspectieven en een goed gevoel op je werk zijn voor hen veel belangrijker.
Talent en motivatie
Doorheen de dag kwamen de woorden talent en motivatie meermaals aan bod. Zo haalde Ann De Bisschop aan dat de klassieke CV minder belangrijk wordt op sollicitaties. In plaats van louter naar het diploma te kijken, wordt er steeds meer aandacht aan de persoonlijkheid besteed. Om het met andere woorden te zeggen: “hire for attitude and train for skill”.
Gallup onderzocht of het inzetten op de talenten van werknemers betere resultaten oplevert voor bedrijven. 67% van de werknemers die vonden dat ze hun intrinsieke talenten en sterktes op de werkvloer kunnen benutten, voelde zich meer betrokken bij zijn of haar werk. Als ze hun talenten niet konden gebruiken, daalde de betrokkenheid tot 2%.
Bij UQ hebben we het belang van talent goed begrepen. UQ Job Boost geeft elke medewerker de kans zichzelf te (her)ontdekken en te ontplooien. Hiervoor kijken we naar de talent, motivatie, werkwaarden, teamrollen en (digitale) vaardigheden. In onze Talent Finder zit eveneens een burn-out indicator die aangeeft wanneer iemand fysisch of psychisch vermoeid is. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?
Alle beelden © HRMagazine