Opleidingsplan | UQalify

Hoe kan een verplicht opleidingsplan mijn organisatie duurzaam laten groeien? 

feb 28, 2023

Wat is de Arbeidsdeal? 

Het doel van de Arbeidsdeal is om enerzijds meer mensen aan het werk te krijgen, maar anderszijds om een betere work-lifebalans te creëren voor zij die werken. Enkele maatregelen daarvan zijn al in werking, waaronder de 4-dagen werkweek en het recht op deconnectie. 

Het laatste onderdeel van de Arbeidsdeal is het opleidingsplan. Dit opleidingsplan moet je een eerste keer indienen voor 31 maart 2023 en dien je vervolgens jaarlijks opnieuw in. Hierin vermeld je onder meer de opleidingen die je binnen je organisatie aanbiedt en de doelgroepen waarvoor deze opleidingen bestemd zijn. Het aantal opleidingsdagen per medewerker wordt berekend in functie van het aantal werknemers dat je in dienst hebt. Het gaat om een opleidingsrecht en dus niet om een opleidingsplicht. Concreet betekent dit dat je werknemers de vrije keuze hebben of ze alle aangeboden opleidingsdagen wel of niet opnemen. 

Hoe kan ik dit opleidingsplan gebruiken in het voordeel van mijn organisatie?

Met een goed doordacht opleidingsplan leg je de basis voor een gezonde leercultuur en leergoesting binnen je organisatie, onafhankelijk van hoe groot je organisatie is. Het voordeel van een leercultuur? Als je mensen verbindt met elkaar, dan zorg je ervoor dat ze van elkaar leren en dat ze geïnspireerd worden om nog meer te leren. En geïnspireerde mensen, zijn gemotiveerde mensen. Want is dat vaak niet het probleem? 

Leertijd ter beschikking stellen van je medewerkers, of nog meer opleidingen aanbieden, heeft dat in jouw organisatie in het verleden al gewerkt om mensen effectief aan het leren te krijgen? Neen toch? 

Benieuwd naar enkele tips om echte leergoesting te creëren binnen jouw organisatie?

  1. Breng mensen met elkaar in contact. Sociale verbinding zorgt voor 70% van de leerinspiratie. Zowel voor de opleidingen die we moeten volgen als voor de opleidingen die we mogen volgen. 
  2. Zorg voor leerplezier. Je onthoudt leerstof veel beter wanneer je het leren als aangenaam ervaart. Gamificatie is één van de mogelijkheden hiervoor. 
  3. Maak leren kort, krachtig en vooral toegankelijk. Wat is er toegankelijker dan leren via je smartphone? Je hebt hem meestal op zak en waarschijnlijk nog vaker in je hand. Wil je toch nog leren via de computer? Geen probleem, dat kan perfect! 

Opleidingsplan | UQalify

Wist je dat je via onze app aan een learning adoption van meer dan 80% kan komen?

Lijkt het je ingewikkeld om onze UQ coach te gebruiken? Nee hoor! Je mag ons op ons woord geloven, maar we laten het je ook graag zien! 

Op 4 weken tijd zorg jij er voor dat je jouw eigen Academy, op maat van jouw organisatie, in jouw zak overal mee naartoe neemt!

Wil je meer weten? Of ga je er graag zelf mee aan de slag? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Want to know more? 

More news

Hoe learners (opnieuw) motiveren na de zomervakantie?

Hoe learners (opnieuw) motiveren na de zomervakantie?

Nieuw jaar — Nieuwe strategie De back-to-work periode na de zomervakantie is een goede gelegenheid om nieuwe mogelijkheden op de app te introduceren en je cursisten op de hoogte te brengen van de nieuwe strategie. Dit helpt je om een frisse start te maken en motiveert...