Levenslang leren wordt dagelijks gepromoot als dé weg om je ideale carrièrepad uit te bouwen in deze snel veranderende wereld. Levenslang leren klinkt maar al te vaak als iets ‘onoverkomelijk’, soms zelfs eerder ‘demotiverend’ om effectief leerstappen te zetten. Want waar begin je? Welke trainingen zijn voor jou zinvol? Waar vind je opleidingen die bij jou passen? Als je bovendien levenslang leren linkt aan formeel leren naar aanleiding van bijvoorbeeld een weinig inspirerende ervaring, dan blijft er van jouw leergoesting nog weinig over. Stop dus met die manier van levenslang leren! Tijd om leren in een breder perspectief te plaatsen.
Formeel versus informeel leren
Wist je dat slechts 10% van leren op een formele wijze verloopt? En dat organisaties vanuit hun zoektocht naar het verhogen van de leergoesting en leerredement, steeds vaker inzetten op andere leervormen?
Volgens het 70-20-10 leerprincipe van Charles Jennings leren we 70% op informele wijze. Anders dan formeel leren verloopt dit leren spontaan (niet noodzakelijk doelgericht of systematisch) en buiten de ‘officiële’ leercontext (niet via scholen of trainingsorganisaties). Informeel leren kan bijvoorbeeld door ervaring of trial & error (zonder cursus of training te volgen met een duidelijk gedefinieerd begin en einde).
Social learning
In een recent HRmagazine interview omschrijft Guy Wallance (USA) het concept social learning als ‘leren gefaciliteerd door anderen’. Soms wordt het ook wel ‘on the job training’ genoemd. Deze leervorm kan vanuit twee perspectieven worden bekeken:
- Indirect versus direct leren
Een gesprek dat spontaan op een feestje of aan de koffiemachine op het werk ontstaat tussen mensen wordt indirect leren genoemd. Een meer gerichte en minder vrijblijvende actie wanneer een collega bijvoorbeeld je hulp inroept bij het vertalen van vakjargon wordt als direct leren beschouwd. - Ongestructureerd versus gestructureerd leren
Ongestructureerd leren gebeurt naar aanleiding van een spontane vraag van een collega,, bijvoorbeeld om een nieuw lettertype te installeren. We spreken over gestructureerd leren wanneer je bijvoorbeeld in een nieuwe job start en een collega je wegwijs helpt in de systemen van het bedrijf via een vastgelegde onboardingsprocedure.
UQ coach
Hoe passen wij dit toe? Met de UQ coach stijgt het leerengagement aanzienlijk, met name van gemiddeld 20% (typisch voor e-learning) naar 60 tot 80%! De UQ coach is een app die aangepast is aan onze mobiele levensstijl en het beste van de genoemde leerwerelden combineert:
- In de leeromgeving wordt er op een gestructureerde en meer formele manier leercontent aangeboden door middel van microlearning tracks. Dit is een combinatie van korte, handige leersnacks (gemiddeld 3 à 5 minuten) en toffe gamification activiteiten.
- Op de multimedia “wall” wordt een gepersonaliseerde newsfeed (bijv. artikels, video’s, podcast, enz.) gedeeld binnen vooraf gedefinieerde leercommunities. Hier wordt vooral het social learning en het informeel leren gestimuleerd. Mensen kunnen hier naar hartelust ‘Iiken, commenten en sharen’. Heel wat expertise wordt spontaan uitgewisseld en collega’s inspireren en helpen elkaar graag.
- In de coachingmodule kan er individueel verder doorgewerkt worden op de aangeboden content. Denk hierbij aan een 1-op-1 overlegmoment dat vanuit de app wordt georganiseerd met coachee en coach. Heeft een deelnemer wat extra aandacht nodig of graag een extra oefening. Het kan allemaal!
Is jouw leergoesting getriggerd door dit artikel? Lees het volledige artikel van Guy Wallance en/of contacteer ons om op informele wijze te ontdekken hoe de UQ coach in jouw organisatie kan worden ingezet.
Foto door Tim Mossholder.