Digitall campaign charter - UQalify

UQalify ondertekent Digital Inclusion Charter

jun 16, 2022

Maar liefst 46 organisaties en bedrijven hebben zich vandaag nadrukkelijk geëngageerd door de ondertekening van het charter voor digitale inclusie. Dat deden ze bij de lancering van de DigitAll-campagne in aanwezigheid van federaal vice-premier Petra De Sutter. Vandaag loopt maar liefst 40 procent van de Belgische bevolking het risico uitgesloten te worden van de steeds meer gedigitaliseerde samenleving waardoor de facto fundamentele rechten als mens op de helling komen te staan.

Voor de minister en leidinggevenden van een brede waaier aan organisaties is dat cijfer het signaal voor actie. “40 procent, dat treft alle lagen van de bevolking: arm of rijk, oud of jong”, stelt de DigitAll-coalitie. 

Daarom lanceert DigitAll – een brede coalitie van particuliere, sociale en overheidsbedrijven met BNP Paribas Fortis en Proximus als voortrekkers – een campagne om iedereen bewust te maken van de risico’s van digitale uitsluiting. Organisaties worden aangemoedigd om initiatief te nemen en burgers om deel te nemen aan acties die digitale inclusie mogelijk maken.

Petra De Sutter, vice-premier: “Vergis je niet. Digitale uitsluiting gaat verder dan geen smartphone of computer hebben. Of je al dan niet toegang tot het internet hebt en digitaal vaardig bent, betekent steeds meer of je al dan niet kan deelnemen aan onze samenleving. We beschouwen onze mensenrechten vaak als vanzelfsprekend, en onderschatten hoe nieuwe vormen van uitsluiting grote gevolgen kunnen hebben. Onze strijd tegen digitale uitsluiting, is dus niets minder dan een strijd voor fundamentele rechten.” 

Digitale uitsluiting: een onderschat probleem 

Digitale uitsluiting treft Belgen van alle leeftijden en achtergronden. Omdat ze geen toegang hebben tot technologie of omdat ze over onvoldoende digitale vaardigheden beschikken. Daardoor stuiten deze kwetsbare mensen op een drempel naar diensten die we in onze samenleving als essentieel voor ieders welzijn beschouwen.

Aan de hand van concrete getuigenissen laat de campagne zien dat mensen die geen toegang hebben tot digitale technologie, niet over de nodige vaardigheden beschikken of bang zijn om er gebruik van te maken, vandaag niet meer volledig in staat zijn om hun fundamentele mensenrechten ten volle uit te oefenen. 

Vandaag loopt 40 procent van de Belgen het risico te worden uitgesloten van de digitale maatschappij. Enkele belangrijke cijfers en feiten: 

  • Volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting, ‘Digital Inclusion Barometer’ (door P. Brotcorne en I. Mariën in 2020), loopt bijna één Belg op twee, ongeacht leeftijd of sociaal niveau, het risico van digitale uitsluiting. 
  • Bovendien blijkt uit deze recente “Barometer Digitale Inclusie” van de Koning Boudewijnstichting dat 1 op de 10 Belgische gezinnen thuis geen internetverbinding heeft. 
  • De digitalisering van veel alledaagse handelingen, zoals het maken van een afspraak bij de dokter, het inschrijven van kinderen op school, het solliciteren naar een baan of het invullen van Tax-on-Web, worden onoverkomelijke uitdagingen als men niet over de vereiste digitale kennis en vaardigheden beschikt. 
  • Digitale uitsluiting kan iedereen treffen. Toch staan maar weinig mensen hierbij stil. 

Concreet start DigitAll de campagne met volgende acties: 

  • Op de website (www.digitall.be) brengen we de verschillende bestaande initiatieven samen, die digitale uitsluiting willen terugdringen. Door het bestaande aanbod samen te brengen, wil DigitAll ook andere actoren in de samenleving inspireren en motiveren om de weg naar meer digitale inclusie in te slaan. 
  • Het initiatief kan uiteraard niet beperkt blijven tot de website. Om burgers die digitaal nog niet mee zijn te bereiken, stelt DigitAll brochures ter beschikking in postkantoren, Proximus-winkels en via het BNP Paribas Fortis-netwerk om een zo breed mogelijke deel van de bevolking te informeren en te begeleiden in de digitale samenleving. 

Want to know more? 

More news

Hoe learners (opnieuw) motiveren na de zomervakantie?

Hoe learners (opnieuw) motiveren na de zomervakantie?

Nieuw jaar — Nieuwe strategie De back-to-work periode na de zomervakantie is een goede gelegenheid om nieuwe mogelijkheden op de app te introduceren en je cursisten op de hoogte te brengen van de nieuwe strategie. Dit helpt je om een frisse start te maken en motiveert...