De non-profitorganisatie ‘Ego Awareness Movement’ riep 11 mei uit tot de World Ego Awareness day. Ze reiken met deze dag een uitnodiging aan om even stil te staan bij je eigen ego en de invloed die het uitoefent op (de kwaliteit van) je leven.

Wat is ego?

Volgens Wayne Dyer, therapeut en schrijver, is het ‘ego’ een verzameling van ideeën, gedachten, overtuigingen die je van jezelf hebt. Datgene wat je bedoelt als je zegt: “Ik ben…” (bijv. Ik ben te dom, te dik, niet slim genoeg) en wat je dus linkt aan je identiteit.

Maar het ego is slechts een beeld dat je van jezelf hebt opgebouwd. Een fakeprofiel waarmee je in het leven staat. Een masker dat je opzet als je in contact gaat met anderen. Een verdedigingsmechanisme om datgene te ontlopen wat je angstig maakt.

Wie ben je echt?

Je ware identiteit ligt een laag dieper. Dat ontdekken begint met de uitdaging om naar jezelf te kijken. Met het opbrengen van de moed om stil te staan bij vragen als:

  • Waar ben ik mee bezig? Waarom doe ik wat ik doe?
  • Geeft of kost het me energie?
  • Wie ben ik werkelijk? Wat wil ik werkelijk?

En dat vraagt dat je eerst de poortwachter Mr. Ego passeert. Dat je je niet langer laat afremmen door herhalende gedachten zoals “Ik ga dat nooit kunnen!”, “Ik ben gek als ik mijn vaste job opgeef”, “Als alleenstaande moeder moet ik er toch zijn voor mijn kinderen?”…

Hoe zou het zijn om van je passie je beroep te maken? Om voor je eeuwenoude droom te gaan? Om met meer plezier naar het werk te gaan en gelukkiger in het leven te staan?

Wil jij de uitdaging aangaan? In de myUQ coach vind je sinds kort een micro learning over well-being. Deze training daagt jou uit om te reflecteren over jezelf en om je eigen energiebronnen te ontdekken die jou daarbij kunnen helpen.