De opleiding van winkelbedienden kan een echte uitdaging zijn, gezien ze over verschillende locaties verspreid zijn en het vaak aan tijd ontbreekt om opleidingen te volgen. We geven je alvast 5 praktische tips om jouw verkopers effectief op te leiden.

1. Richt je op de meest noodzakelijke opleiding

De opleidingen houden best rechtstreeks verband met de behoeften van de verkoper. In de dagelijkse praktijk is het toegankelijk maken van productopleidingen, bijvoorbeeld via mobiel leren, een echte troef.

Maar, zie het niet als de enige optie. Biedt naast productopleidingen ook opleidingen aan die hen in staat stellen doeltreffender te werken en vooruitgang te boeken in alle kwaliteiten die nodig zijn voor een goede winkelbediende. Een opleiding over verkooptechnieken, over klantervaring of over actief luisteren zal jouw verkopers in staat stellen hun vaardigheden te verbeteren én dus meer te verkopen.

2. Bied korte, concrete inhoud met een hoge toegevoegde waarde!

Om jouw verkopers geëngageerd te houden, is het van essentieel belang om rekening te houden met hun werkcontext. Tijdens de werkuren opleidingen volgen is in de verkoopsector niet evident en de beschikbare tijd voor opleiding is evenzeer beperkt. 

Het aanbieden van interessante content die op alle soorten apparaten en zelfs zonder internetverbinding toegankelijk is, is prioriteit. Zorg voor inhoud die kort en concreet is, zodat het gemakkelijk kan worden opgenomen in de dagdagelijkse activiteiten. Zorg ervoor dat de content in een paar minuten gelezen kan worden: gemiddeld 2 tot 10 minuten, afhankelijk van het onderwerp en de educatieve doelstelling. 

3. Maak leren leuk

Gamification (kleine spelletjes, een quiz…) maakt leren leuk en daagt verkopers uit. Door een rangschikking in de cursussen te integreren, kan je er zeker van zijn dat opleidingen zich gemakkelijker verspreiden (mond-tot-mondreclame, uitdagingen tussen collega’s…)

Naast het competitieve aspect zullen verkopers het leuk vinden om te communiceren over de cursus. Laat daarom ruimte voor comments zodat ze ervaringen kunnen delen, prestaties kunnen becommentariëren en ‘liken’. 

4. Waardeer het leerproces van winkelbedienden

Verkopers geven over het algemeen voorrang aan operationeel werk boven opleiding: dit is normaal, aangezien operationeel werk de activiteit is met de meest zichtbare resultaten.

Daarom is het van belang dat je vanuit het management waarde hecht aan de opleidingen en het leerproces objectief maakt. Certificatie wordt een onmiskenbaar element om resultaten van de opleidingen te kunnen meten aan de resultaten die in de verkoop waarneembaar zijn. 

5. Communiceer over uw opleidingsprogramma’s

Zorg voor verschillende manieren van communicatie om je winkelpersoneel te stimuleren om bij te leren. Van inspirerende posters tot posts op uw interne sociale netwerken. 

Communiceren over de opleidingen is van vitaal belang voor de ontwikkeling van een leercultuur onder de winkelbedienden.

De jarenlange klanten van Teach on Mars zijn erin geslaagd hun verkoop te stimuleren en loyaliteit op te bouwen onder hun winkelpersoneel. Allemaal dankzij het Teach on Mars mobiele leerplatform, dat de meest relevante merk- en sectortraining gemakkelijk toegankelijk maakt.

Origineel artikel door Teach on Mars