Heb je ooit in een Michelin-restaurant met 3 sterren gegeten? Zo ja, dan was het waarschijnlijk één van de beste (restaurant)ervaringen van je leven! De recepten waren origineel, het eten was zo mooi gepresenteerd en de explosie van smaken in je mond was ongeëvenaard. 🤩 In hun boek vragen M. Neelen en P. A. Kirschner leerprofessionals naar een soortgelijke ervaring te streven, maar dan in het leerproces natuurlijk. 😉 Zij noemen dit een 3-sterren leerervaring…

Wat is een 3-sterren leerervaring?

Het is een leerervaring die is gebaseerd op 3 belangrijke pijlers:

  1. Effective (effectief): Wanneer je de effectiviteit van een leerervaring verbetert, betekent dit dus dat je meer hebt geleerd in zijn toegewezen tijd.
  2. Efficient (efficiënt): Je leert in minder tijd of hebt minder (cognitieve) inspanning nodig om de leerstof te leren. Wanneer je een leertraject dus efficiënter maakt, heb je meer tijd om te oefenen of meer cognitieve middelen om dieper te leren.
  3. Enjoyable (aangenaam): Deze lijkt vrij rechttoe rechtaan, toch? Het leerproces aangenamer maken impliceert dat je de leerervaring leuker moet maken. Wel… Niet echt. 🤔 Een aangename leerervaring is er één waarbij je voldoening ervaart bij elke stap van het leren. De auteurs zeggen dat dit belangrijk is omdat het de leerling motiveert om door te gaan.

Over motivatie gesproken… Weet jij wat het verband is tussen motivatie en leren?

Leren & Motivatie

Mensen zeggen vaak dat motivatie leidt tot leren, maar dat is eigenlijk niet waar! Studies hebben aangetoond dat leren leidt tot motivatie. Elke keer dat een leerling succesvol is in een stap van het leerproces, motiveert dit hem/haar om te blijven leren. 

“Het doel van degenen die leerervaringen bouwen moet niet zijn om kok te worden in een snackbar, maar om een 3-sterren leerchef te zijn.” (Paul A. Kirschner, M. N., 2020, 42)

Wil je een 3-sterren leerervaring meemaken? Bekijk een paar cursussen in onze UQ coach! Laat ons weten of de cursussen 3 Michelinsterren waard zijn of wat je anders aangepakt wilt zien.

Veel plezier! 😁

Bron: Paul A. Kirschner, M. N. (2020). Evidence-Informed Learning Design: Creating Training to Improve Performance. Kogan Page. https://books.google.be/books?id=UqfMDwAAQBAJ